Cukiernik II


Witam wszystkich serdecznie i zapraszam do wzięcia udziału w kursie teoretycznej nauki  przedmiotów w zawodzie cukiernik. Nazywam się Barbara Kędzia i mam przyjemność być Waszą wychowawczynią. Mam nadzieję, że zastaję Was w dobrym zdrowiu, gotowych do nowych wyzwań. Z uwagi na wyjątkową sytuację kontakt z prowadzącym zajęcia, będzie odbywał się za pośrednictwem poczty elektronicznej oraz strony internetowej CKZ w Kluczborku.

Tu znajdziesz więcej szczegółów na temat kursu: Szczegółowe informacje na temat kursu


Plan lekcji

UWAGA
Od 1 czerwca masz możliwość skorzystania z konsultacji stacjonarnych z nauczycielem prowadzącym zajęcia. Jeżeli jesteś zainteresowany, prześlij na adres e-mail nauczyciela wiadomość dotyczącą dnia i tematu spotkania (zgodnie z planem lekcji), abyśmy mogli dla Ciebie przygotować harmonogram konsultacji indywidualnych lub grupowych.


Proszę regularnie śledzić publikowane materiały i terminowo realizować zadania w poszczególnych przedmiotach (zgodnie z instrukcją oraz wskazówkami prowadzącego), ponieważ stanowi to warunek uzyskania zaliczenia.


TECHNIKA W PRODUKCJI CUKIERNICZEJ

Zadania do realizacji u M.J.:

Witam Serdecznie! Tutaj znajdziecie informacje n/t zaliczenia przedmiotu: harmonogram pracy- Technika 

Zakres 1 (materiał na pierwszy tydzień kursu)

1-Charakterystyka urządzen do przygotowania półproduktów(MJ)      termin realizacji 25.05.2020

Zakres 2 ( materiał na drugi tydzień kursu)

2.Maszyny, urządzenia, narzędzia i sprzęt cukierniczy do obróbki ciasta(M.J)   termin realizacji 29.05.2020

           Zakres 3 (materiał na trzeci i czwarty tydzień kursu)

3.Piece cukiernicze i urządzenia do smażenia_M.J_             termin realizacji 09.06.2020

Zadania do realizacji u B.K.:

Proszę zrealizować poniższe zadania, a w przypadku pytań i wątpliwości konsultować się z nauczycielem kedzia.barbara@ckzkluczbork.edu.pl .

Powodzenia 🙂

Zadanie numer 1.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Maszyny i urządzenia do produkcji lodówZapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj  test wiedzy.

Zadanie numer 2.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Maszyny i urządzenia do konfekcjonowania 

Zaobserwuj zasadę działania systemu pakowania: trans – wrap, flow – pack, tunelu obkurczającego oraz zwróć uwagę na poszczególne maszyny i urządzenia wchodzące w skład automatycznej linii do pakowania wyrobów cukierniczych. 

Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy . 

Zadanie numer 3.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Mechanizacja, automatyzacja, linie produkcyjne . Zapoznaj się
z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy 

Zadanie numer 4.

Zaobserwuj sposób formowania ciasta na automatycznej linii do produkcji ciastek, zwróć uwagę na urządzenia do oblewania i schładzania uformowanych na linii produkcyjnej michałków, przeanalizuj linię produkcyjną paluszków słonych oraz przyjrzyj się produkcji automatycznych linii produkcyjnych.


TECHNOLOGIE PRODUKCJI CUKIERNICZEJ

Zadania do realizacji u M.J.:

Witam! Tutaj znajdziecie informacje n/t zaliczenia przedmiotu: Harmonogram pracy

Zakres 1 (materiał na pierwszy tydzień kursu)

1.produkcja ciasta i wyr. z ciasta drożdżowego(MJ)         termin realizacji 25.05.2020

Zakres 2 (materiał na drugi tydzień kursu)

2.Produkcja ciasta i wyrobów z ciasta parzonego i bezowego(M.J)    termin realizacji 29.05.2020

          Zakres 3 (materiał na trzeci tydzień kursu)

3.Produkcja ciasta i wyrobów z ciasta kruchego i półkruchego(M.J)       termin realizacji  05.06.2020

Zakres 4 (materiał na czwarty tydzień kursu)

4.Produkcja ciasta i wyrobów z ciasta piernikowego(M.J)           termin realizacji  10.06.2020

Zadania do realizacji u B.K.:

Proszę zrealizować poniższe zadania, a w przypadku pytań i wątpliwości konsultować się z nauczycielem kedzia.barbara@ckzkluczbork.edu.pl .

Powodzenia 🙂

Zadanie numer 1.

Przeczytaj wstęp i przypomnij sobie definicje.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Ciasto biszkoptowe Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy

Zadanie numer 2.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Ciasto biszkoptowo – tłuszczowe .  Zapoznaj się z treścią materiału,
a następnie wykonaj
 test wiedzy 

Zadanie numer 3.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Ciasto półfrancuskie i Ciasto francuskieZapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy 

Zadanie numer 4.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Ciasto obgotowywane i łączone Zapoznaj się z treścią materiału,
a następnie wykonaj test wiedzy 

Zadanie numer 5.

Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Ciasto zbijaneZapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy 

 


Koniec kursu 12 czerwca 2020 roku.