CUKIERNIK KLASA I


Kluczbork, 15 maja 2020 rok

Gratuluję Wam wszystkim uzyskania pozytywnych ocen końcowych na kursie w zawodzie cukiernik, klasa I.

Jeżeli nurtują Was merytoryczne pytania z zakresu materiału realizowanego na kursie, konsultujcie się ( po 12 czerwca do końca roku szkolnego) z nauczycielami prowadzącymi zajęcia.

Wesołych  wakacji i i dobrego zdrowia dla Was i Waszych bliskich.

Barbara Kędzia.

Do zobaczenia za rok 🙂


Witam wszystkich serdecznie i zapraszam do wzięcia udziału w kursie teoretycznej nauki  przedmiotów w zawodzie cukiernik. Nazywam się Barbara Kędzia i mam przyjemność być Waszą wychowawczynią. Mam nadzieję, że zastaję Was w dobrym zdrowiu, gotowych do nowych wyzwań. Z uwagi na wyjątkową sytuację kontakt z prowadzącym zajęcia, będzie odbywał się za pośrednictwem poczty elektronicznej oraz strony internetowej CKZ w Kluczborku.

Tu znajdziesz więcej szczegółów na temat kursu: Szczegółowe informacje na temat kursu

Plan lekcji: o5 plan lekcji

Rozkład materiału nauczania: turnus VII_cukiernik_I_bhp  turnus VII_cukiernik_I_technologie  turnus VII_cukiernik_I_wyposażenie

Proszę regularnie śledzić publikowane materiały i terminowo realizować zadania w poszczególnych przedmiotach (zgodnie z instrukcją oraz wskazówkami prowadzącego), ponieważ stanowi to warunek uzyskania zaliczenia.


WYPOSAŻENIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W CUKIERNICTWIE

Zadania do realizacji u M.J.:

09.04.nowe materiały do pobrania

4.maszyny i urządzenia do przygotowania surowców(MJ)

3.apar.kontr.pom.(M.J)

2.urządzenia chłodnicze(M.J)

1.transp.w zakład.cuk.(MJ)

Zadania do realizacji u B.K.:

W tym (30.03. – 3.04.2020) tygodniu proszę zrealizować poniższe zadania, a w przypadku pytań i wątpliwości konsultować się z nauczycielem kedzia.barbara@ckzkluczbork.edu.pl.

Powodzenia 🙂

Zadanie numer 1Otwórz  materiał dydaktyczny: Rysunek techniczny z elementami maszyn i urządz. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy (kliknij na link).

Zadanie numer 2. Otwórz  materiał dydaktyczny: Części oraz podzespoły maszyn i urzadzeń. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy (kliknij na link).

W dniu dzisiejszym, 6 kwietnia 2020 r. przesyłam kolejne zadania. Termin realizacji do 15 kwietnia 2020r. :

Powodzenia 🙂

Zadanie numer 3.

Otwórz  materiał dydaktyczny: Instalacje techniczne. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy.

Zadanie numer 4.

Otwórz  materiał dydaktyczny: Urządzenia do uzdatniania i oczyszczania. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy.

TECHNOLOGIE PRODUKCJI CUKIERNICZEJ

Zadania do realizacji u M.J.:

08.04.Nowe materiały do pobrania:

5.Dodatki do żywności i materiały pomocnicze(MJ)

4.Metody oceny organol. żywności(MJ)

3. składn.żywn.i ich znaczenie

2. Proc.zach.w żywnościi

1. Wykorzys.dr.w przet.spoż

Zadania do realizacji u B.K.:

W tym tygodniu ( 30.03. – 4.04.2020 ) proszę zrealizować poniższe zadania, a w przypadku pytań i wątpliwości konsultować się z nauczycielem kedzia.barbara@ckzkluczbork.edu.pl.

Powodzenia 🙂

Zadanie numer 1. Otwórz  materiał dydaktyczny: Akty prawne i systemy zapewniania jakości żywności. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy.

 Zadanie numer 2. Otwórz  materiał dydaktyczny: Normalizacja. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy.

 Zadanie  numer 3Proszę odpowiedzieć na pytania: Co to jest receptura? Jakie funkcje pełni receptura w zakładzie? Odpowiedź proszę zapisać w tym formularzu.

Zadanie numer 4 i 5. Otwórz  materiał dydaktyczny: Charakterystyka surowców słodzących i macznych. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy _surowce mączne oraz test wiedzy_surowce słodzące (kliknij linki).

W dniu dzisiejszym ( 6 kwietnia 2020) przesyłam Wam kolejne zadania.Termin realizacji do 15 kwietnia 2020r.:

Powodzenia 🙂

Zadanie numer 6.

Otwórz  materiał dydaktyczny: Charakterystyka towaroznawcza mleka, jaj i owoców. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy.

Zadanie numer 7.

Otwórz  materiał dydaktyczny: Charakterystyka towaroznawcza pozostałych surowców. Zapoznaj się z treścią materiału, a następnie wykonaj test wiedzy.

Zadanie numer 8.

Otwórz i zapoznaj się z treścią materiału: Ostatnie zadanie_8

BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY

Zadania do realizacji u A.K.:

************************************************************

!!!! NOWE MATERIAŁY BHP termin realizacji 16 kwietnia 2020 !!!!

BHP II część cukiernik

pierwsza pomoc BHP II

Test BHP II z drugiej części materiału do 16 kwietnia

 

************************************************************

źródła prawa bhp

Zasady zaliczenia

test BHP I

prawa i obowiązki bhp

Pojęcia związane z ochroną przeciwpożarową

podstawowe pojęcia bhp

Ochrona środowiska – materiał dla uczniów

Nowe zasady segregacji śmieci(1)

materiał dla uczniów prawa i obowiązki pracowawcy 2

ppoż prezentacja bhp 1

Ćwiczenie na zaliczenie I części z zakresu BHP

Instytucje prawujące nadzór nad warunkami pracy w Polsce – materiał dla ucznia